Kannanotto Kemin liikuntahallisuunnitelmaan

12.1.2022

Kemin Innon johtokunta käsitteli kokouksessaan Kemin kaupungin liikuntahallisuunnitelmia ja päätti lähettää Kemin kaupunginhallitukselle avoimen kirjeen muotoisen kannanoton

 

Kemin Into ry:n avoin kirje Kemin kaupunginhallitukselle

 

Kemin kaupunki on unohtamassa yli 100-vuotiset urheiluperinteet ja SM-tason urheilijat

 

Kemin Into ry on liikuttanut kemiläisiä jo runsaan sadan vuoden ajan perustamisestaan 1907 alkaen. Perinteisen työväen urheiluseuran lajivalikoimassa ovat vuosien saatossa vaihdelleen monetkin lajit, mutta paini, nyrkkeily ja naisvoimistelu ovat olleet seuran lajeja koko sen yli satavuotisen historian ajan. Historian saatossa on voitu myös sanoa, että eräissä sarjoissa painissa ja nyrkkeilyssä Innon mestaruuden voittaminen on ollut Suomen mestaruutta vaikeampaa. Myös seuran viimeisin aikuisten Suomen mestaruus on voitettu nyrkkeilyssä kilpailukaudella 2020-21. Samalla kaudella Kemin Into sai lukuisia maan mestaruuksia ja mitalisijoja painin nuorten sarjoissa.

 

Kemin kaupunki on suunnittelemassa nykyisten liikuntapaikkojen lopettamista Kemin Tervahallissa ja tennis- ja keilahallissa. Korvaavan hallin suunnittelu on käynnistetty ja käyttäjiltä on oltu kysyvinään toiveita suunnittelun pohjaksi.

 

Kemin Into ry ja sen jaostoista ainakin nyrkkeilyjaosto ja voimistelujaosto ovat ottaneet kantaa esiteltyyn suunnitelmaan ja esittäneet suunnitelmassa olevien puutteiden korjaamista.

 

Suunnitelmasta puuttuvat kokonaan nyrkkeilyn tarvitsemat tilat välineineen. Perusteluksi Kemin kaupunki on esittänyt, että kaupungissa on toimiva nyrkkeilysali. Sali on kuitenkin yksityinen liikeyritys, jonka käyttö perustuu siitä suoritettaviin maksuihin ja näin verrattavissa liikeyrityksinä toimiviin kuntosaleihin. Samalla perusteella voitaisiin osoittaa muiden lajien harrastajille yksityisten kuntosalien käyttöä. Kemin Into katsoo Kemin kaupungin rikkovan kunnallisen liikuntalain henkeä jättämällä järjestämättä nyrkkeilijöille harrastusmahdollisuuden kunnallisessa liikuntapaikkaympäristössä. Kemin kaupunki osoittaa asenteellaan vahvasti myös unohtaneensa reilun sadan vuoden perinteen ja urheilumenestyksen tuoman positiivisen imagon, jota Kemin Innon nyrkkeilijät ovat kaupungille tuoneet vielä näihin vuosiin saakka.

 

Erityisen suuri on ko. tilan puuttumisen merkitys niille nuorille urheilijoille ja harrastajille, joiden liikuntaedellytyksiä Kemin Into on perinteisesti pyrkinyt tukemaan matalalla kynnyksellä ja pienillä kustannuksilla mm. syrjäytymisen ehkäisykeinona. Nyrkkeily ja muut Kemin Innon tarjoamat lajit ovat aina olleet sellaisia, joihin myös vähävaraisilla perheillä on ollut mahdollisuus lapsensa ja nuorensa ohjata. Kemissä on vahva tietotaito nuorten ohjaamiseen ja osaavia vapaaehtoisia koulutettuja valmentajia. Tätä voimavaraa ei kannata hukata. Urheilu on pelastanut monta nuorta väärältä tieltä ja on halpa keino syrjäytymisen ehkäisyyn.

Kemin tulisi myös kaupunkina panostaa tulevaisuuteen, nuorten lapsiperheiden harrastusmahdollisuuksien parantamiseen kaupungissa eikä niiden karsimiseen. Näin saisimme ihmiset viihtymään Kemissä.

 

Suunnitelmaan ei myöskään sisälly Kemin Innon kilpavoimistelijoiden satapäisen harrastajajoukon tarvitsema voimistelutila mattoineen. Tervahallin mahdollisen poistumisen jälkeen ei kaupungissa ole mitään muuta tilaa, jossa joukkuevoimistelun tarvitsemat sääntöjen ja edellytysten vaatimukset täyttyvät.

 

Kemin Innon johtokunta kummastelee, että Kemin kaupunki ei ole uuden liikuntahallin suunnitelmia laadittaessa ottanut huomioon seuran ja sen jaostojen tekemiä esityksiä yli satavuotiaan kemiläisen urheiluseuran tarpeista ja toiveista. Haluaako Kemin kaupunki unohtaa yli sadan vuoden urheiluperinteen ja lisäksi kaikottaa Suomen mestaruustason urheilijat muihin seuroihin ja kaupunkeihin, kuten on jo tapahtunutkin.

 

Syvästi uuden liikuntahallin suunnitteluprosessiin pettyneenä ja Kemin liikuntakulttuurin tason tulevasta kehityksestä huolestuneena

Kemissä 10.1.2022

Kemin Into ry johtokunta